menu Steun ons
Jill
Jill  Mijn verhaal Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg  
Steun de slachtoffers

Open je ogen - bewustwordingscampagne mensenhandel 2016 tot heden

Lees hier updates over de rondreizende tentoonstelling 'Open je Ogen voor Mensenhandel'.

Dertig paar ogen! Dertig paar indringende ogen waarin u de duistere wereld van mensenhandel weerspiegeld ziet. Een wereld die niet te bevatten is, een wereld die onvoorstelbaar leed veroorzaakt, een wereld waarin vaak extreem geweld plaatsvindt. Een wereld van misleiding en uitbuiting, een wereld waarin misbruik wordt gemaakt van mensen in een kwetsbare positie, waarin mensen worden gedwongen tot handelingen die zij niet willen. Ja, het komt ook in Nederland voor.

Dertig verhalen! Dertig zeer schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Echte verhalen, van echte slachtoffers, slachtoffers anno 2016. Velen van hen zitten nog in de beschermde opvang. Zij willen dat jij het weet! Dat je weet dat mensenhandel in Nederland voorkomt en dat je weet wat voor leed dit veroorzaakt.

Wat zou het met jou doen als je gedwongen wordt om in de prostitutie te werken, meerdere keren per dag verkracht wordt en zwanger wordt van een klant?

Wat zou het met jou doen als je zeven dagen per week twintig uur achter elkaar moet werken in de hitte van de keuken van een restaurant, zonder salaris en zonder huis of slaapplaats?

Wat zou het met jou doen als je als lesbische vrouw je eigen land moet ontvluchten en denkt dat je in Nederland veilig bent, maar vervolgens jarenlang zwaar wordt toegetakeld en wordt gedwongen seks te hebben met mannen?

Wat zou het met jou doen als je familie je niet meer terug wil, omdat ze denken dat je een crimineel bent, terwijl je onder bedreiging met de dood drugs moest verhandelen?

En niet te vergeten de kinderen van de slachtoffers. Wat zou het met jou doen als je als kind 's alleen thuis bent, 's nachts, in het donker, omdat je moeder elke nacht moet werken en als ze thuis komt onder de blauwe plekken zit?

Dit zijn echte verhalen, dit gebeurt in Nederland. Het gebeurt onder je ogen, zonder dat je het ziet. Alle dertig, stuk voor stuk krachtige, moedige mensen die hun verhaal aan jou vertellen. Zij kwamen terecht in de valkuil van mensenhandel. Mensen zoals jij en ik, vrouwen, mannen, jongens, meisjes die een hele andere verwachting van hun toekomst hadden, mensen met dromen. Zij hebben de moed om hun verhaal te vertellen. Opdat jij het weet!

Het aantal van dertig portretten is symbolisch, omdat CoMensha in 2016 dertig jaar bestaat. In 2015 registreerden wij 1321 (mogelijke) slachtoffers. Maar er zijn veel meer. Er zijn slachtoffers die nog steeds niet worden gezien. De verhalen, elke dag weer, raken mij diep. Dit onrecht moet voorkomen worden! Dat is mijn drive om op te komen voor de slachtoffers van mensenhandel en om ze een gezicht en een stem te geven. En dat is de drive van allen die aan deze campagne hebben meegewerkt, de collega's van CoMensha, de collega's van Open Mind en alle andere betrokkenen.

Ook jij kunt er niet meer omheen!

Ina Hut, directeur - bestuurder CoMensha

Open je ogen!


30 jaar CoMensha
Twitter: #OpenJeOgen

Bij de totstandkoming van de 30 portretten hebben de veiligheid en privacy van de geportretteerden steeds voorop gestaan. Dit is in goed overleg gebeurd met de geportretteerden en met de opvanginstellingen. De verhalen zijn dusdanig weergegeven dat ze niet direct herleidbaar zijn tot personen. Alle geportretteerden hebben vol overtuiging ingestemd met het openbaar maken van de foto's. Om zo aandacht te vragen voor het probleem van mensenhandel.

Lees hier meer over het 30 jarig jubileum van CoMensha.Campagne Open Je Ogen - Bewustwordingscampagne mensenhandel 2016 tot heden

CoMensha bestaat inmiddels 30 jaar. Het feit dat mensenhandel nog steeds bestaat – in Nederland - is zeker geen reden tot een feest. Omdat mensenhandel in Nederland een ernstig onderschat probleem is, staan wij toch stil bij dit feit en organiseren wij een reeks aan activiteiten, waarbij de slachtoffers van mensenhandel en hun belangen centraal staan.

Eén van de activiteiten is een bewustwordingscampagne, die onder andere bestaat uit een krant en een mobiele tentoonstelling van '30 portretten en verhalen van slachtoffers', 30 indringende portretten die symbool staan voor het feit dat mensenhandel onder onze ogen plaatsvindt.

Met de grootse zorg en integriteit heeft CoMensha in samenwerking met stichting Open Mind 30 mensen bereid gevonden om hun verhaal te vertellen en hun ogen te laten spreken. 30 mensen die vol vertrouwen in de valkuil van mensenhandel zijn gestapt en nu hun indringende verhaal vertellen. Verhalen over gedwongen prostitutie, over gedwongen criminaliteit, verhalen over ernstige vormen van geweld en bedreiging, over niet te stoppen wreedheden, verhalen over verkrachtingen met zwangerschap tot gevolg en over niet meer verder willen. Het zijn 30 krachtige, moedige mensen die over de drempel van angst en schaamte zijn gestapt om erkenning te krijgen, erkenning als persoon en erkenning van de problematiek van mensenhandel.

Laat je raken! We hopen dat onze bewustwordingscampagne je de ogen opent voor de urgentie van deze problematiek en voor de belangen en rechten van de mensen die in die ene valkuil zijn gestapt, de valkuil van mensenhandel. Mensenhandel is dichterbij dan je denkt.


Waar kun je op letten?
Mensenhandel is vaak moeilijk te herkennen. Er zijn signalen die op uitbuiting kunnen wijzen. Het gaat vaak om mensen die:

>Niet zelf een reis of visa hebben geregeld;
>In het bezit zijn van een vals paspoort;
>Illegaal verblijven in Nederland;
>Niet over een eigen woonruimte beschikken;
>Bang zijn voor uitzetting of mishandeling;
>Ernstige schulden hebben;
>Een onredelijk groot deel van hun inkomsten moeten afdragen;
>Geen medische hulp ontvangen;
>Geen of weinig contact hebben met de buitenwereld;
>Beperkte bewegingsvrijheid hebben;
>Gechanteerd, afgeperst of bedreigd worden (soms door eigen familie);
>Uitzonderlijk lange werkdagen maken;
>Sporen van lichamelijke mishandeling dragen;


Wat kun je doen?
De politie, gemeenten en andere instanties doen er alles aan om slachtoffers van mensenhandel te bevrijden. En daders achter de tralies te krijgen. Ook u kunt iets doen.
Er is een aantal signalen die mogelijk mensenhandel kunnen verraden (zie "Waar kunt u op letten" hierboven).


Heb je een vermoeden dat iemand wordt uitgebuit, meld dit dan.
Dat kan bij de politie via 0900 - 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Ben je slachtoffer van mensenhandel en heb je opvang nodig of wil je je situatie bespreken?
Neem dan contact op met CoMensha via 033 - 44 81 186.

Of zie:
www.wegwijzermensenhandel.nl
www.meldmisdaadanoniem.nl
www.comensha.nl

Open je ogen!Reizende tentoonstelling

Deze reizende tentoonstelling zal zoveel mogelijk gemeenten in Nederland aandoen, wij willen een zo groot mogelijk publiek bereiken. De tentoonstelling brengt de ernst en de diversiteit van mensenhandel in Nederland in beeld. Hiermee willen wij erkenning en herkenning creëren bij het Nederlandse publiek. Wij geven deze mensen een stem, wij geven de problematiek van mensenhandel een gezicht. Mannen, maar vooral vrouwen en kinderen zijn - ook in Nederland - slachtoffers van mensenhandel.

Interesse om de tentoonstelling ook in uw stad te plaatsen? Neem contact op met Bernette Venema via b.venema@comensha.nl.fototentoonstelling-Open-Je-Ogen-voor-mensenhandel-Den-Haag-september-2016-CoMensha-st-Open-Mind

Klik hier voor meer informatie over de reizende tentoonstelling.Introductiefilm Open Je Ogen op YouTube
fototentoonstelling-open-je-ogen-voor-mensenhandel-september-2016-opening-door-HKH-Prinses-Beatrix-Ina-Hut
H.K.H. prinses Beatrix en directeur Ina Hut bij de opening van de tentoonstelling Open Je Ogen op 22 september Nieuwspoort in Den Haag