KIM
Ik stond onder druk van bedreigingen en mijn gevoel van schaamte was groot KIM

Mensenhandel zichtbaar maken

In 2022 staan gemeenten voor de taak om de aanpak van mensenhandel lokaal op orde te hebben. Dat blijkt voor veel gemeenten een complexe opgave. CoMensha en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) ondersteunen en faciliteren gemeenten hierbij. Op deze pagina vindt u relevante publicaties en items om uw gemeente op weg te helpen.

Mensenhandel zichtbaar maken: leren van onderzoek in Ede en Utrecht

CoMensha (Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel) en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) hameren erop dat een effectieve aanpak begint bij het zichtbaar maken van mensenhandel. Daarom deed onderzoeksbureau Regioplan in opdracht van CoMensha en de VNG onderzoek naar de aanpak in Ede en Utrecht. Lees het volledige onderzoeksrapport ‘Mensenhandel zichtbaar maken: leren van onderzoek in Ede en Utrecht’ hier.

Samenvatting onderzoeksrapport

De belangrijkste inzichten en geleerde lessen uit het onderzoek leest u in de samenvatting. Lees de samenvatting hier

Talkshow ‘Mensenhandel zichtbaar maken’

Op donderdag 24 maart 2022 presenteerden CoMensha en VNG de talkshow ‘Mensenhandel zichtbaar maken’ onder leiding van presentatrice Aldith Hunkhar. Met daarin te gast Yannick Bleeker (directeur Werk, Participatie & Sociale Zaken bij Regioplan), Peter Oskam (burgemeester Capelle a/d IJssel en VNG-portefeuillehouder mensenhandel), Ina Hut (H.R.) Hut (directeur-bestuurder van CoMensha), Simone Haane (projectleider aanpak mensenhandel bij de VNG) en Sandra van den Berg (adviseur aanpak mensenhandel bij CoMensha). Hierin wordt ook het onderzoeksrapport ‘Mensenhandel zichtbaar maken: Leren van onderzoek in Ede en Utrecht besproken.’ Bekijk de talkshow hier

Q&A

Tijdens de talkshow ‘Mensenhandel zichtbaar maken’ was er voor de kijkers gelegenheid om vragen te stellen. De gestelde vragen zijn beantwoord door CoMensha en de VNG en gebundeld in een Q&A. Lees de Q&A hier

Het Kompas en het Kader Aanpak Mensenhandel 

In november 2020 lanceerde CoMensha in samenwerking met VNG de praktische tool Kompas Aanpak Mensenhandel en de Longread Onzichtbaar over mensenhandel in Nederland. Het Kader werkt aanvullend op het Kompas en krijgt hierin ook een plek.

Het doel van het Kader Aanpak Mensenhandel is om gemeenten houvast te bieden bij het inrichten en monitoren van beleid. Het levert bouwstenen, maar biedt ook ruimte voor lokale, regionale en andersoortige verschillen. Het is opgebouwd rond 5 thema’s:

  1. beleidsmatige basis
  2. signalerend vermogen gemeenten
  3. aandacht voor bewustwording
  4. samenwerking in de keten en/of regio
  5. opvang van en hulpverlening aan slachtoffers/daders

Klik hier om meer te lezen over het Kompas en klik hier om meer te lezen over het Kader Aanpak Mensenhandel.  

Word een uitbuitingsvrije gemeente

Alleen samen kunnen we mensenhandel in Nederland stoppen. Wilt u ook een uitbuitingsvrije gemeente worden?  Lees hier welke stappen uw gemeente kan ondernemen. 

Vragen

Mocht u verder nog vragen hebben met betrekking tot de aanpak van mensenhandel in uw gemeente, neem dan contact op met:

Frédérique Janssen (Adviseur Aanpak Mensenhandel) via f.janssen@comensha.nl of (06) 309 80 426.

Sandra van den Berg (Adviseur Aanpak Mensenhandel) via s.vandenberg@comensha.nl of (06) 588 57 392.