Zorgverleners

Aanpak van mensenhandel: ondersteuning voor zorgverleners door CoMensha

Het is van groot belang dat ook zorgverleners bekend zijn met de problematiek van mensenhandel, de uitbuitingsvormen, en wat zij kunnen doen met vermoedens en signalen. In Nederland fungeert de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling als de gangbare methode voor zorgverleners om mensenhandel te signaleren, signalen van uitbuiting te herkennen, en slachtoffers adequaat te ondersteunen. CoMensha biedt zorgverleners diverse vormen van ondersteuning:

  • Vergroten van kennis over mensenhandel: wij organiseren bewustwordingsbijeenkomsten en voorlichtingssessies om de kennis over mensenhandel onder zorgverleners te verdiepen.
  • Versterken van signalering en ketensamenwerking: onze focus ligt op het verbeteren van signalering, het bevorderen van samenwerking binnen de keten, het creëren van efficiënte meldroutes, en het waarborgen van effectieve hulp en zorg aan slachtoffers.

Informatiebronnen en hulpmiddelen

Factsheet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Wij stellen factsheets beschikbaar die inzicht geven in mensenhandel in relatie tot de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Specifieke ondersteuning voor artsen
De KNMG heeft mensenhandel opgenomen in hun Meldcode voor Kindermishandeling en Huiselijk Geweld, met ondersteunende informatie voor artsen in een specifieke factsheet

Aandacht binnen Veilig Thuis
Het grootste deel van de Veilig Thuis organisaties heeft inmiddels een speciale aandachtsfunctionaris mensenhandel aangesteld. 

Contact
Voor aanvullende informatie of specifieke ondersteuningsvragen, nodigen wij zorgverleners uit om contact op te nemen met CoMensha via (033) 448 11 86 (bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 09:00 - 17:00 uur) of via het e-mailadres info@comensha.nl.